Tak jako každý rok, i letos jsme se zúčastnili CQ WW WPX CW části závodu. Sestava byla velmi podobná jako každý rok, jen trochu zredukovaná. Pro jiné neodkladné činnosti chyběl Pavel OK1AW i Libor OK1DOL. Celý závod jsme absolvovali tedy ve čtyřech, Míra OK1DUB, Olaf DL7CX, Dirk DL6CX a já, přičemž Dirk nás musel z rodinných důvodů opustit už v sobotu.

Já s Mirkem jsme se sešli již ve čtvrtek odpoledne. Provedli jsme pár předpříprav na pátek a pak jsme se zbytek trochu delšího večera věnovali živé diskusi na jakékoli téma.

Během pátečního dopoledne se k nám připojili Pavel OK1JKU a Vašek OK1VKQ. Jako první bylo na řadě natažení dvou RX Beverage na západ a severovýchod. Toho se tradičně ujal Mirek s Vaškem. Já jsem začal postupně vytahovat všechny potřebné kabely a drátové antény na pozdější instalaci. Mezitím se dostavil i Jirka OK1UBO, který se s Pavlem pustili do opravy koaxů ke směrovkám na 20 a 15m, které přes zimu praskly včetně koaxů, které jsme museli vyhodit. Po opravě kabelů jsme ještě opravili kotvy u stožáru a obě antény byly připravené k použití. Já jsem se věnoval přípravám na montáž druhé, vícepásmové antény. Obvykle jsme používali tribander z dílny Jirky OK5IM, ale tentokrát padla volba na velmi dobře známý Spiderbeam. Bude to jeho první zkouška před odjezdem na naší „expedici“ v červenci na Jersey na IOTA Contest. Protože to byla první instalace a všechno se muselo pečlivě rozměřit, montáž se nakonec protáhla až do sobotního dopoledne. To ale nijak zvlášť neovlivnilo výsledek závodu, protože v noci se tato pásma nepoužívají.

Mezitím co jsem se věnoval Spiderbeamu, zbytek party se pustil do ostatních antén. Olaf s Dirkem za pomoci Vaška a Pavla stavěli GP na 40/80m, dále pak INV V na 160m a Kelemen dipol 80/40m, který nám věnoval Olaf. Ve finále jsme tedy měli k dispozici na každé pásmo, kromě 160 a 10m, dvě antény. Postupně se setmělo a já jsem přerušil práce na Spiderbeamu a věnoval se přípravě pracoviště. Kluci ještě dolaďovali Kelemena, ale za chvilku už jsme byli všichni v chalupě, značně unavení.

Celé pracoviště bylo připraveno kolem 23:00 a bylo tedy dost času vše poladit a vyzkoušet. Začátek závodu se blížil a byl tedy čas něco sníst, když přes den moc času nebylo.

Závod začal v 00:00 UTC a jako první se místa u rádia ujal tradičně Olaf. Střídání jsme zvolili optimálně po dvou hodinách.

V sobotu ráno jsem vstával brzo, protože jsem chtěl včas dokončit montáž Spiderbeama, abychom ho mohli rovněž zapojit do setupu. To se povedlo, tuším kolem 10. hodiny dopoledne. Pak jsme však zjistili, že nemáme vhodné konektory na nový kabel. Zavolal jsem tedy domů a po krátké navigaci ve skříni moje XYL konektory našla. Sedla do auta a vše přivezla na kopec. Není nad domácí podporu 🙂. Sotva odjela zpět k domovu, přišla na Blaťák ošklivá fronta, jejíž výsledkem bylo krupobití a průtrž mračen. Během pár minut byl kopec bílý a pod vodou. Potom následovala prudká bouřka, která byla přímo nad námi, takže jsme vše raději vypnuli.

Když všechno ustalo, mohli jsme se věnovat jen závodu a sbírání spojení. Jak už jsem zmínil, během soboty nás opustil Dirk a ostatní se tak nějak střídali celý víkend.

Spojení přibývala a vše šlo, zdá se tak jak má, když během neděle začalo vypadávat rádio. Samovolně se restartovalo třeba během spojení. Nejdříve jsme mysleli, že se jedná o závadu zdroje, ale to bohužel nebyla pravda. Postupně jsme vyměnili 4 zdroje a u všech se případ opakoval. Do konce závodu jsme nepřišli na to čím to je. Jenom hodinu před koncem Olaf sáhl na napájecí konektor transceiveru a zjistil, že je horký. Z bezmocnosti ho jen zarazil do rádia a ouha, poslední hodinu už se nic nedělo. Žádný reset a ani nic jiného. Podezření tedy padlo na napájecí konektor rádia. Uvidíme…

Závod v klidu doběhl do svého konce a výsledek není až tak strašný. Celý závod jsme dokončili s počtem 3000 QSO (2991 platných) a skórem 6 890 000 bodů. To je jen o pár spojení více než loni, ale téměř o 200 000 bodů více.

Pondělí dopoledne jsme už jen demontovali vše potřebné, poobědvali a rozešli se nakonec kolem 14:00 odpoledne.

I přes pár problémů během závodu myslím, že můžeme celý víkend hodnotit velmi pozitivně. Parta byla dobrá, jídlo a pití rovněž a těch pár problémů se rychle zapomene. Těšíme se zase na další rok a třeba vymyslíme zase nějaké zlepšení. Pokud jste dočetli až sem, doufám, že jsem vás nenudil. Díky za pozornost

Za OL7C a celý tým Vláďa OK1FIK

Statistika

Pásmo QSO DUP PFX Body AVG
160 35 0 9 80 2.29
80 223 1 57 529 2.37
40 841 2 448 2852 3.39
20 1147 5 340 2072 1.81
15 495 1 149 651 1.32
10 250 0 64 274 1.10
Celkem 2991 9 1067 6458 2.16
Skóre 6 890 686

Fotogalerie