Letos jsme byli poněkud překvapeni dosaženými výsledky. Jde totiž o to, že s omezenou sestavou antén jsme dosáhli našeho historicky nejlepšího výsledku.

Po loňském VHFc, jehož průběh byl hodně ovlivněn absencemi našich nejlepších operátorů, jsme naproti tomu byli letos omezeni v možnosti osazení anténních systémů, protože v okolí naší chalupy měly probíhat stavební práce. Museli jsme se spokojit se sestavou 4x10 el. a 8x5el. na 15m stožáru, 4x6 el. DK7ZB yagi na TA-19 a 18 el. M2 ve 20m. Vypadá to sice hezky, ale problémem Blatenského vrchu je vzrostlý les okolo, kdy antény potřebujeme dostat nad špičky 20m smrků, což se z výše uvedeného popisu stožárů moc nedaří, ale snaha tu je. Výhodou letošního závodu bylo to, že se ve většině mohli zúčastnít naši nejlepší operátoři - Ondra OK1CDJ, Vláďa OK1FIK a Jakub OK1FVN. Michal OK1WMR i Míra OK1DUB sice absentovali, ale i přes to se podařilo za přispění podmínek šíření dosáhnout našeho nejlepšího historického výsledku. Svůj podíl na tom měl i nepřítomný Míra OK7KM. Ne tedy tím, že chyběl, ale tím, že zpracoval krátkou prezentaci pro vysvětlení nám méně znalým, jak efektivně používat KST chat. Bylo to potřeba, protože v nejslabších hodinách v noci a nad ránem, kdy tradičně dostávají službu takoví jedinci jako, já (OK1UBO), tak absence použití KST snižuje naši efektivitu.

Pátek

V pátek ráno jsme se na Blatenském vrchu sešli ve složení Vašek OK1VKQ, Pavel OK1JKU a Jirka OK1UBO. Po dopolední poradě jsme rozhodli, že VHFko nevyhrajeme a v omezeném počtu lidí na vztyčení 4x8 el na do sektoru na I a F, jsme tuto anténní systém odpískali a místo tohoto systému jsme na stožárek osadili 18el. M2, s jejíž přípravou pomohl podějí dorazivší Karel OK1IKP. Odpoledne jsme ještě vysunuli stožár TA-19 se 4x6 el. do pracovní polohy a tím přípravy pro nás skončily. Odpoledne dorazil Zdeněk OK5ZS (dříve OK1ZES) a Pavel OK1PRI s juniorem. Večer jsem ještě prověřil naše poslechové schopnosti a funkci zařízení poslechem majáků. Podmínky šíření nejevily žádné známky jakéhokoli zlepšení. Zejména překvapil slabým signálem OZ7IGY, což svědčilo o mizerných podmínkách šíření na sever.

Sobota

V sobotu dopoledne jsem překontroloval nastavení PA a po příjezdu Vládi OK1FIK, Ondry OK1CDJ & Sašky OK1RS jsme zprovoznili naše vysílací pracoviště. Po zažití dobrot z grilu a nezbytné kávičce jsme zasedli k mikrofonu TRX a po kontrole signálu jsme se věnovali opětovnému prověřování podmínek šíření a udělali jsme si na své značky pár spojení.

Průběh závodu

Jako obvykle se první čtyři hodiny odehrávaly pod taktovkou dvojice Ondra OK1CDJ a Vláďa OK1FIK. Ti byli následováni Jakubem OK1FVN a mnou (Jirka OK1UBO). Noční službu si "dobrovolně" vzal Zdenek OK5ZS doplněný na příposlechu Jakubem OK1FVN. Podobně dopadl i Pavel OK1PRI, kterého v noci a nad ránem vystřídali opět Ondra OK1CDJ a Vláďa OK1FIK. Dopoledne se snažila probudit větší aktivitu z DL Saška OK1RS s Ondrou OK1CDJ, které pak vystřídal Pavel „Settantatre“ OK1PRI pro změnu s úmyslem najít si cestičku do Itálie. To vše s poměrně malým úspěchem.

Pro zajímavost uvádím malou statistiku množství QSO a bodů v prvních dvou hodinách a v té nejslabší hodině VHFc:

QSO statistika

Stejně jako loni s přibývajícím časem postupně klesalo hodinové množství QSO. Nezaznamenali jsme nějaké větší otevření pásma i když o něco lepší podmínky šíření byly směrem na jih a západ. Naopak poněkud hůře nám to chodilo na východ a jihovýchod, protože tam se přes sobotní noc a nedělní dopoledne přesouvala bouřková fronta.

Aktivita na pásmu byla více než dostatečná až do 24 UTC, poté prudce klesla a ani nedělní dopoledne se nijak výrazně nezvedla. Takovým malým nočním intermezzem bylo naše spojení s G8T, kteří se ze svého kmitočtu nechtěli pro domluvené spojení přeladit na náš kmitočet, a tak jsme se přeladili my. Udělali jsme s nimi spojení, při kterém jsme G8T dávali report 59+. Hned poté jsme se vrátili na svůj kmitočet, abychom zde našli G8T volající všeobecnou výzvu. Po několika minutách se vše vyřešilo, ale nestává se nám často, že bychom se přetahovali o kmitočet se stanicí skoro 850 km daleko :smiling_face_with_open_mouth: .

body za hodinu

Při hodnocení našich výsledků jsme došli k závěru, že DL stanic na pásmu nebylo mnoho, anebo jsme je dostatečně neoslovili. Navázali jsme spojení jen s 346 DL stanicemi (96tis. bodů), což je dost málo oproti minulým letům. Druhou nejdůležitější zemí pro náš výsledek byla Itálie s 56 QSO a 35 tis. body. Stejně jako loni, tak i letos nás příjemně překvapila aktivita SP stanic (48 QSO a 20 tis. bodů). Tím se SP stanice zařadily mezi pětku zemí s nejvyšším bodovým přínosem pro náš výsledek, kterou dotváří OK stanice se 118 QSO a 21 tis. bodů a PA stanice se 38 QSO a 21 tis. bodů.

DXCC

Když srovnáme výše uvedené výsledky s jednou z TOP DL stanic, tak jsme mohli udělat o 180 DL, 34 I, 12 OK a 20 SP stanic více. Jediná země z naši první pětky, kde jsme udělali stejný výsledek byli PA, kam jsme udělali shodně 38 QSO. Asi nebylo více dosažitelných PA stanic v éteru.

Největší rezervy v dosažitelných stanicích máme v DL (180 QSO), F (64 QSO) a G (50QSO).

Přestože jsme si letos nedělali žádné ambice na lepší výsledek, díky výrazně omezenému rozsahu anténní ho systému, tak nás výsledek příjemně překvapil. Závod jsme uzavírali se 761 deklarovanými QSO a 279.327 body na displeji PC, kde nám běžel soutěžní deník Tučňák. Printscreen ze závěru závodu s ODX naleznete níže.

ODX VHF 2018

Při mé letošní letní pracovní cestě na Slovensko jsem získal "sponzora" naší putovní ceny za ODX v závodě. Při mé návštěvě čerpací stanice mne "sponzor" oslovil s nabídkou na koupi zaručeně pravých náramkových hodinek Rolex v pěkné dárkové krabičce za pouhých 200€. Když jsem ho ukecal na 10€, tak jsem získal putovní cenu pro držitele ODX v závodě, kterou pro VHFc 2018 získal Pavel "settantatre" OK1PRI za QSO s SM6BFE.

Při vyhodnocení naší účasti na VHFc 2018 můžeme konstatovat, že jsme letos opět o tři desítky QSO a 35 tisíc bodů zlepšili náš klubový bodový rekord pro VHFko. Navíc i průměrná délka spojení dosáhla úrovně 367 km/QSO, což je o to cennější, že tento průměr byl dosažen za téměř průměrných podmínek šíření, což výrazný pokrok oproti minulým letům.

Děkujeme všem protistanicím za spojení a těšíme se na slyšenou při A1 závodu!!!

73! Jirka UBO

Vybavení
ANT: 4x10el., 8x5el., 4x6el., 18 el.,
RIG: IC756PROIII + TRV Sitno + 4xPA.
SW: Tučňák