Letos jsme podruhé navzdory omezené sestavě antén dosáhli slušného výsledku i v posledním závodě sezóny.

Letošní A1/Marconi Memorial Contest byl ve znamení krásného podzimního počasí, které se už dlouho nevyvedlo. Oproti tomu stály i negativní vlivy, jako omezený počet CW operátorů. Postupně nám odříkali účast, až jsem nakonec zůstal sám. Jednu chvíli to vypadalo, že závod letos odpískáme, ale pak jsem se rozhodl, že ho odjedu sám. Navíc jsme stále ještě byli omezeni v možnosti osazení anténních systémů, takže jsme závod odjeli na 4x10 el. a 8x5el. na 15m stožáru, 4x6 el. DK7ZB yagi na TA-19 a 18 el. M2 ve 20m. Nicméně i přes všechny handycapy se podařilo dosáhnout na druhý nejlepší výsledek v klubové historii o to víc cennější, že byl dosažen za průměrných podmínek šíření. Deklarovaných spojení bylo 537 a 193585 bodů.

Na Blaťák jsem vyrazil už ve čtvrtek po obědě připravit pár věcí, protože jednou z naplánovaných činností na poslední závodní víkend bylo i sundání KV antén, které by zimu nevydržely.

Když jsem na kopec dorazil, zjistil jsem, že jednak není pitná voda a druhak, že není ani dřevo, takže bychom přes noc asi zmrzli. Naštěstí mám kamaráda, který čistí lesy, a tak jsem mu zavolal. Ještě téhož odpoledne mi přivezl kolem 1 metru suchého dřeva. Některé kusy jen bylo třeba lehce rozštípat. Takže zima nám tedy nebude…

Protože je podzim, tak jsem toho víc nestihl a kolem 18 hodiny, už za tmy, jsem zalezl do chalupy. Během večera jsem připravil celé pracoviště a zároveň si udělal pár QSO i na KV dřív, než antény na zimu sundáme. Než jsem dal všechno dohromady, byla skoro půlnoc, a tak jsem zalezl do pelechu.

I když jsem si myslel, že se pěkně vyspím, protože se v pátek scházíme většinou až kolem deváté, opak byl pravdou. Už v půl osmé bušil Vašek OK1VKQ na okno. Asi nemohl dospat a tak vyrazil časně. Jen velmi nerad jsem tedy musel vylézt a na další spánek zapomenout. Během dopoledne se pak postupně dostavili Jirka UBO, Pavel JKU, a Pavel PRI.

První byla na řadě stavba M2, která trvá nejdéle. Jako druhé bylo na řadě malé čtyřče na TA-19, kde jsme poprvé použili Pavlem JKU vyrobené držáky na navijáky, které nahradily originální kolíky, jejichž neustálé zatloukání a vytahování všem lezlo krkem. Přes počáteční nesnáze, než jsme přišli na to, jak s držáky zacházet se nakonec vše povedlo. Po vysunutí stožáru jsme ještě přišli na vylepšení, které Pavel slíbil dodělat.

Všechny antény byly tentokrát v pracovní poloze nezvykle brzo, a tak nebylo kam spěchat. Samozřejmě jsme ani nežíznili ani nehladověli a všechny práce jsme svědomitě doplňovali, jak tekutinami, tak kvalitním cateringem z grilu. Vše bylo nakonec funkční již v sobotu v podvečer. Nakonec jsem se ještě dozvěděl, že plošina na sundání KV antén nedorazí, takže vše zbylo až na další týden.

V průběhu dne nás poctil svou návštěvou i Pavel 1AW s Tomášem 1DWQ. Pavel byl původně rovněž plánován jako jeden z operátorů do závodu, ale z důvodu rodinné oslavy byl omluven. Další omluvený člen byl nakonec i Olaf DL7CX, který vzhledem ke svému zranění žeber nemohl dorazit. Z celého plánovaného týmu operátorů nakonec tedy zbyl Jakub 1FVN a moje maličkost.

Během večera Jirka odzkoušel a připravil všechny PA tak, že na sobotu zbylo jen vše naladit a bylo vše připraveno k závodu. Samotný večer už proběhl v klidu a v pohodě v teple při šálku nebo skleničce něčeho dobrého.

Samotná sobota už byla velmi klidná, jen ve znamení příprav na samotný závod. Postupně dorazili Zdeněk 5ZS a Mirek 7KM. Asi dvě hodiny před závodem jsem se nakonec dozvěděl, že nepřijede ani Jakub FVN, takže jsem na celý závod zůstal sám. Nebýt již postavených antén, asi bychom tento závod tentokrát odpískali. Ale bylo mi to líto, tak jsem si řekl, že to zkusím. Naposledy jsem tak dlouhý závod jel sám už ani nevím kdy.

No tak tedy k vlastnímu závodu. Frekvenci jsem obsadil poměrně brzy, a tak nebyl problém si ji do závodu udržet. Vlastní závod začal v poklidu a celkem s průměrným ratem. Podmínky nebyly nic moc (což vydrželo celý závod) a tak žádná výjimečná spojení se nekonala. V podstatě jsme tak nějak drželi krok s předešlými závody. Postupem času, jak se blížila noc, sem tak vyskočilo i nějaké to pěkné spojení do G a SM. Jinak nic co by stálo za řeč. Tak tedy čas ubíhal a spojení přibývala. Postupně se na vedlejší židli střídali i ostatní kluci poslechnout si něco z CW provozu. Mirek 7KM mezitím seděl u KSTčka a zkoušel vylepšit průměr nějakými těmi „lepšími“ stanicemi.

S přibývajícím časem a hloubkou noci se rate snižoval. Nakonec jsem se kolem čtvrté ráno rozhodl, že za klíčem nehodlám umřít, a že si půjdu na chvíli lehnout. To jsem také učinil, ale v půl šesté už na mě zase drnčel budík. Takže jsem vylezl a hurá na další etapu. To už jsem zůstal u rádia až do konce závodu.

Konečný výsledek 537 QSO a 193585 bodů snad není nejhorší. Škoda té spací 1,5 hodiny, třeba by padlo těch 200.000.

A vlastní hodnocení závodu? Jak už jsem se zmínil, podmínky šíření nic moc a rušení také celkem bez problémů nebýt bezohlednosti některých stanic, které se bez ostychu naladí pár kHz od Vaší frekvence a buší do kotle hlava nehlava. Bohužel ani upozornění nezabírá. Smutné na tom je, že se to opakuje závod od závodu a se stejnými stanicemi. Ale co dělat…. Ale aby nebylo všechno negativní…. Vzhledem k počtu QSO a počtu QSO u ostatních stanic si myslím, že počet CW operátorů na pásmu by ještě nemusel být tak strašný, i když neznám věkový průměr všech co se závodu zúčastnili. Ten by byl asi úsměvný. Škoda jen těch podmínek. Podle DX clusteru a KST chatu bylo na pásmu mnoho stanic z I i G v přijatelné vzdálenosti, ale udělat s nimi spojení prostě nešlo.

Poslední závod sezony je tedy za námi a budeme se těšit už na první subregionál roku následujícího. Všem děkujeme za spojení a budeme se těšit příště.

Na závěr něco málo ze statistiky závodu:

Počet QSO: 537, avg: 360,5  celkem bodů: 193585
ODX: LA0BY  1073 km

Země DXCC:

DL: 266   HA:  16     HB:   7      LA:  1
OK: 88    F:   13     OZ:   5      YO:  1
 I: 25    PA:  11     ON:   5     T7:   1
OM: 28    SM:  8      OE:   9
9A: 17    YU:  5      G:    3
S5: 17    SP:  9      E7:   2

Top 10:

Lokátor Vzdálenost
LA0BY 1073 km
SM6BFE 922 km
SM6VTZ 892 km
YT1WV 884 km
YU7ACO 870 km
YU1LA 852 km
G4DHF /M 845 km
SF6F 820 km
G4CDN 819 km
YO2GL 813 km

Zařízení:

IC-756 PROIII + TRV Sitno
4x10, 8x5, 4x6 (vše DK7ZB), 18 el. M2
PA - 2700W
Za OL7C
Vláďa
OK1FIK
![](4.jpg =x200)