Dnes se konalo krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, ve kterém mezi sebou soutěžili mladí elektrotechnici jak v teoretických znalostech, tak v těch praktických.

Na začátek musím říct, že účast nebyla nijak vysoká. Z osmi soutěžícich přišli jenom tři a to všichni z našeho kroužku elektroniky. V Karlovarském kraji už nejspíše nejsou mladí bastlíři, kteří by si chtěli zasoutěžit, získat nové zkušenosti a případně vyhrát zajímavé ceny.

První část soutěže byl technický test, který důkladně otestoval znalosti soutěžících. V některých případech byly znát jisté mezery, v jiných jsme byli mile překvapeni.

Dále jsme hodnotili dovezené výrobky soutěžících. Všechny tři výrobky byly zapojení s mikroprocesorem (dva blikače a teploměr), což určitě není špatný směr. Z hlediska provedení výrobků se také nejednalo o žádnou katastrofu. Ve většině případů by si plošné spoje zasloužily očistit po pájení.

Během hodnocení výrobků porotou soutěžící stavěli zadaná zapojení. Nejmladší kategorie Ž1 (do 12 let) stavěla stavebnici infračerveného spínače a starší Ž2 (12 - 16 let) stavěli blikač s NE555 na univerzálním plošném spoji. Nakonec se všem podařilo odevzdat funkční výrobek.

Výsledková listina

Ž1 Ž2
1. místo Adam Nagy David Gerner
2. místo Adam Černý

Vítězů gratulujeme a doufáme, že se podobně úspěšně zadaří i na celostátním kole v květnu v Rožnově pod Radhoštěm.

Fotogalerie

Pájení soutěžního výrobku Bastlíme Ž1 Bastlíme Ž2 Dovezené výrobky Blikač s NE555 Soutěžící po soutěži