Krátce po svých osmdesátinách, dne 20. 4. 2015, zemřel dlouholetý člen našeho radioklubu Petr Pohanka, narozen 11. 3. 1935, ex OK1FKV, ex DIG 4865, člen Veterán Rádio Klubu a klubu přátel telegrafie, držitel DIG Trophy a CW Plakette. Petr se od mládí věnoval fotografii, ke které přičichl už během studia na Vyšší zdravotní škole, kde v roce 1953 absolvoval obor rentgenový laborant, jehož součástí byl i kurs lékařské fotografie. Současně jej ale zajímala i výtvarná fotografie. Ve druhé polovině 50. let založil a vedl fotokroužek při domě kultury v Chomutově, v roce 1957 se stal členem krajského fotoklubu v Teplicích a absolvoval dvouletý kurs výtvarné fotografie u prof. Jána Šmoka. V roce 1960 se stal členem Svazu českých fotografů a v následujícím desetiletí se podílel na řadě výstav doma i v zahraničí. Konec slibně se rozvíjející fotografické kariéry nastal v roce 1972, kdy Petr Pohanka neprozřetelně vystavil "nevhodnou" fotografii z oslav 1. máje a byl "odměněn" zákazem publikování, a když pak při stěhování do Říčan nešťastně přišel o stovky negativů, na fotografování zanevřel a začal se věnovat radioamatérství.

Dlouhá léta byl aktivním členem karlovarského radioklubu OK1KVK a věnoval se především aktivitám na KV a telegrafii. Byl i diplomovým manažerem diplomu KARLOVY VARY - CARLSBAD AWARD. K fotografování se vrátil až v roce 2003, neprodloužil si licenci a na radioamatérství zanevřel také díky tomu, že po rekonstrukci domu, v němž bydlel, přišel o možnosti nainstalovat si alespoň nějakou KV anténu.  Jak sám napsal na svém profilu člena fotografického klubu v Sokolově: „ Znovu se učím vidět“. O jeho činnosti jsme se pak dozvídali jen tehdy, když měl v Karlových Varech nebo okolí výstavy svých fotografií.  Bohužel, s radioamatéry od té doby nechtěl nic mít společného, ačkoli předtím patřil mezi velmi aktivní členy DIG.

Vzpomínáme na něj jako na velmi dobrého kamaráda.

73 & 77 Jirka OK1UBO za členy radioklubu OK1KVK Zdroj:[1]http://karlovarsky.denik.cz/kultura_region/kv-vystava-fotograf-pohanka-20090310.html [2]http://www.crk.cz/files/bull05_2015c.pdf