Po dvouměsíční přestávce jsme se opět připravovali na další ze závodů na 144 MHz. Transvertor Sitno byl opět malinko vylepšen a začal jako celek dosahovat celkem slušných parametrů (NF cca 0,8 dB, IIP3 cca 4 dBm), takže jsme byli docela natěšení na závodění, ale ani tentokrát jsme se neobešli bez technických problémů a nějakého toho kouře. Více uvnitř článku.

.

.

Nakonec jsme vysílali se dvěma PA s celkovým výkonem kolem 1000 W.

Vzhledem k tomu, že jsme s přípravami začali brzy – Vláďa FIK dorazil na kopec v pátek v 8:30 – tak jsme měli odpoledne zapojené všechny antény, vztyčený 19m stožár, zapojenou přijímací i vysílací sestavu a začali jsme zkoušet, jak vše funguje. Bohužel jsme zjistili, že na rozhledně přibyl další 10 GHz spoj pro bezdrátový internet a ten nám ozařuje naši M2 pro sektor V a JV. Výsledkem je rušení S7 z tohoto směru. Tím jsme zjistili proč je pro nás JV neprůstřelně zatlučený a průměr na QSO je z JV jen do 300 km. To byla pro nás první studená sprcha.

Další nepříjemnou skutečností se stalo to, že Gerhardem GP navržené a zrealizované rozšíření osmerčete 4 el. DK7ZB na 8x5 el. nefungovalo a my ( Jirka UBO a Honza XGP) jsme si jen protáhli svaly při trojnásobném vztyčení tohoto anténního systému.

Při zkoušení PA se nám ve dvou ze tří PA zakouřilo či zablesklo a byla z toho spousta práce, aby alespoň dva PA jakž takž fungovaly.

V sobotu ráno a dopoledne dorazily další posily Venca VKQ, Gerhard GP a Míra OK1-36134 s YL. Míra se po dlouhé době rozhodl, že se společně s přítelkyní vydají na Polní den. Vysvětlování našeho koníčka by bylo na delší dobu, a tak nakonec Míra uznal, že bude lepší, když závod jeho přítelkyně uvidí v „přímém přenosu“. Na polní den se vydali z Karlových Varů vlakem, kde vládlo typicky festivalové počasí. Cesta trvala přibližně hodinku. Na nádraží v Horní Blatné bylo jasné, že ani zde nebude počasí jiné (předpověď tentokrát nelhala). Do příjemně vyhřáté chaty dorazili kolem půl třetí. Bylo vidět, že přípravy na polní den jsou v plném proudu. Zatímco Jirka OK1UBO zahořoval zařízení (pravděpodobně koncový stupeň), Vláďa OK1FIK se ho stále dokola ptal, co s tím je a jestli to bude v pořádku. Chvilku po jejich příchodu nás opustil Gerd OK1GP, který se vracel zpět do K. Varů. Na Polní den jsme se tedy sešli v sestavě Vláďa OK1FIK, Jirka OK1UBO, Honza OK1XGP, Vašek OK1VKQ a Míra OK1-36134 s YL. Vzhledem k tomu, že se jeden PA nepodařilo uvést do rozumného provozu, tak jsme ze _„_závodního nasazení přešli na rozdávání bodů a sbíraní zkušeností. U mikrofonu se střídali především Míra OK1-36134 a Honza XGP, občas doplnění Jirkou UBO.

Začátek závodu se celkem vydařil, i když jsme začali o několik minut později. Kupodivu se během závodu nic dalšího nepokazilo, až na pár problémů s budičem, ale to bylo způsobeno buzením z TRXu. Nevím, jestli se mi to zdálo, ale spojení byla celkem bídná.

V sobotu večer se nám podařilo i přes nepřízeň počasí (za pomoci Jirky OK1UBO a plynové bomby) rozdělat gril a ogrilovat několik špekáčků. Když se Míra musel vzdálit do chaty pro talíře, a pak se vracel ke grilu, tak na něj Vašek OK1VKQ volal: „Rychle, hoří ti to tady.“ Míra naštěstí pár špekáčků zachránil (tedy až na pár výjimek, kdy špekáčky vypadaly spíše jako uhlíky, než jako masová pochutina). Našemu šéfkuchaři nezbylo než doufat, že si všichni pochutnali. Poté jsme si vzpomněli na pořad Šéf na grilu, který vysílá jedna nejmenovaná televize (ať neděláme reklamu, že). Pohlreich by nás hnal klackem, hi“.

Zatímco jsme si zkoušeli naše kulinářské schopnosti, tak se operátoři za mikrofonem činili, ale průměr bod/QSO byl celkem dlouhou dobu hodnotou 200 km. Až ke konci se nám povedlo průměr zvednout. Polní den jsme tentokrát ukončili o hodinu dříve, neboť spojení vůbec nepřibývala, nebo to kvůli šumu prostě „nešlo“.

Co říct na závěr. Počasí ani tentokrát nezklamalo. Hlavně Míru mrzelo, že chyběl na II. subregionálu, kdy bylo celkem příjemné počasí. Takový už je život, nebo spíš závod. Doufáme, že se naši vzácnější účastníci Míra a Honza podívají na Blatenský vrch dříve, než zase za rok.

Díky všem za spojení a těšíme se na příští kontest!!!!

73! Jirka UBO a Míra OK1-36134

Míra - PS: Chtěl bych poděkovat svojí YL Alence, že to se mnou celé absolvovala. Zároveň doufám, že mě nebude mít za blázna ani nijak duševně nemocného člověka.

Značka: **OL7C - JO60JJ - 1044m A.S.L. **Závod: Polní den 2011 - předběžné výsledky144 MHz - 319 QSO - 78709 pts..Vybavení:ANT: 18el. M2@19m, 4x10el. DK7ZB@14m, 8x5el. DK7ZB RIG: IC756PROIII + TRV Sitno + 3xPA (GU43b,2xGI7b,RE025XA).SW: Win-Test Fotogalerie.