I tento rok jsme se zúčastnili jednoho z největších závodů na krátkých vlnách. Tentokrát jsme odjeli celých 48h závodu s naším již standardním vybavením. Celkem jsme navázali 2535 platných spojení a dosáhli 3 533 244 bodů. . . .

Nejdříve musím konstatovat, že počasí se letos doslova vyřádilo a celý víkend až do pondělí nám nedalo pokoj. Buď vytrvale pršelo, nebo pršelo s malými přestávkami. Ve večerních hodinách se k tomu přidal ještě silný vítr. Takže nejlepší místo bylo v chatě u kamen.

Závod jsme absolvovali v obvyklé sestavě, tedy OK1AW, OK1DUB a moje maličkost. Na chatu na B.vrchu jsem dorazil už v pátek ráno, protože nás čekalo dost práce s přípravami. Když jsem zatopil a připravil tak zázemí, přijel Míra OK1DUB a vrhli jsme se do práce.

Jako první jsme vztyčili 19m stožár s tribanderem. Vše šlo bez problémů, když nepočítám déšť a naše promočené bundy. Zatím co jsme se sušili, opravil jsem J-Ant na 40m. Po jejím prodloužení bylo třeba opravit i uchycení koaxu, které se časem uklepalo. Anténu jsme pak pověsili obvyklým způsobem mezi věž a lesní školku.

Dále byla na řadě ANT na 80m. Tam problém nebyl, stačilo pouze povolit prodlužovací nástavce a bylo hotovo.

Měli jsme tedy všechna pásma pokrytá, kromě 160m. Pro toto pásmo jsme se rozhodli vyrobit INV-V. To zabralo nejvíce času. Při měření jsme ramen jsme zadrátovali půl kopce a museli dávat aby se nám někdo nepřerazil. To vše ještě komplikoval příjezd účastníků každoročního setkání Velorexů. Nakonec jsme anténu úspěšně zkonstruovali a vytáhli na připravenou kladku na stožáru BTSky (tedy cca 20m vysoko). Po změření a několikerém zkrácení jsme se dostali kam jsme chtěli.

Odpoledne jsem musel zpět do KV jednak splnit voličské povinnosti a dále ještě něco pracovně. Zpět jsem se vrátil až kolem půl jedenácté večer. Zbývalo nastavit deník. Tam jsme se potýkali s nečekanými problémy, takže jsme závod začali s asi hodinovým zpožděním. Nakonec se ukázalo že to vůbec nevadilo.

Samotný závod probíhal celkem v pohodě, až na to že podmínky šíření byly naprosto katastrofální. Takže výsledek nebyl to co jsme čekali. Osvědčilo se INV-V na 160m které chodilo velmi dobře. Vyšší pásma byla vyložená pohroma.

Výsledek ovlivnila i nová, výrazně změněná pravidla pro kategorii Multi-Single, takže loňský úspěch nešlo ani ohrozit.

Celý závod proběhl ale v pohodě a po jeho skončení jsme se konečně všichni vyspali. V pondělí jsme jen vše sklidili a kolem poledne opustili místo činu.

Celý víkend zanechal ve všech i tak příjemný pocit a těšíme se na další akce.

73

WPX team OK1KVK/OL7C

1AW, 1DUB, 1FIK

Značka: OL7CZávod: CQ World Wide WPX  - CW - 28. - 30. 5. 2010oficiální web závodu - 3830 výsledek - odeslat vlastní výsledek do 3830.. Vybavení:ANT: 3el. tribander 20/15/10@19m, J-anténa 40m, dipól 80m, Inv V 2x41m 160m RIG: IC-756PROIII+MK2R. Fotogalerie.