Úvod

Vyrobit plošný spoj rychle, levně a kvalitně, zejména když nechceme tisíc kusů, bývá někdy problém. Pokud jde o jednoduchou desku, vystačíme ještě s lihovým fixem nebo někomu dokonce postačí hřebík a do desky potřebný motiv "vyškrábe". Ale upřímně, komu se dnes chce něco malovat nebo dokonce škrábat? V mnoha případech je deska tak složitá, že s těmito metodami prostě kvalitní spoj neuděláme. V následujícím článku bych rád představil zajímavý způsob výroby desky plošných spojů(dále jen DPS), který používáme na kroužku elektroniky v radioklubu a nevyjde Vás na víc, než pár korun.

Nažehlovací metoda

Tato metoda je založená na principu tisku toneru z laserové tiskárny na lepící papír a následném přežehlením na DPS. K celému procesu výroby je nejdůležitější laserová tiskárna, obyčejné barevné lepící papíry a žehlička.

Příprava motivu pro tisk

Připravíme si motiv plošného spoje, tak abychom jej mohli vytisknout na laserové tiskárně. Stačí i obyčejná tiskárna, ale vždy jsme dávali co nejsytější tisk, aby bylo toneru na papíře co nejvíce. Dále čím je větší rozlišení tisku, tak tím je možné vyrobyt jemnější DPS. Při tisku zvolíme zrcadlově obrácený tisk (při nažehlení na desku plošného spoje se motiv zrcadlově obrátí), většina programů pro návrh plošných spojů při tisku plně podporuje zrcadlově obrácený tisk. Pokud se tiskne například z PDF nebo jiného formátu (GIF, PNG), je nutné si poradit dalšími programy na jejich úpravu.

zkušební tisk

Zkušební tisk

První zkušební tisk provádíme na čistý kancelářský papír. Přes tento vytištěný obraz návrhu plošného spoje, s dostatečným okrajem (nám se osvědčil 1cm), přelepíme lepící páskou barevný lepící papír a to lepivou stranou nahoru. Tyto barevné lepící papíry lze koupit v každém papírnictví a jejich cena se pohybuje okolo 30 Kč. Znovu vložíme papír s nalepeným kusem barevného papíru do tiskárny a dáme opět tisknout. Po vytisknutí lepící barevný papír s vytištěným motivem na lepící straně odstřihneme nebo odlepíme.

nalepení lepícího papíru tisk odlepení

Nažehlení

Nažehlení je nejdůležitější částí výroby. Vytištěný motiv na lepícím papíru položíme na rovnou podložku, motivem navrch. Na tento motiv přesně přiložíme očištěnou a odmaštěnou DPS. Na plošný spoj přiložíme kancelářský papír a nakonec přiložíme žehličku. Žehličku doporučujeme nastavit na nějakou nižší hodnotu (hedvábí), tak aby se během přežehlovaní nespálil papír. Po dobu cca 1min necháme žehličku bez přítlaku na desce a pak po dobu další 1 min na žehličku mírně zatlačíme, ale tak abychom si nepohybovali deskou a motiv si nerozmazali.  Také se nám osvědčilo několikrát přejet žehličkou přes papír, aby toner byl opravdu na plošném spoji (pokud je málo zažehlen, motiv v následujím kroku z mědi  "uplave"). Poté sundáme papír a desku plošných spojů s lepícím papírem necháme vychladnout.

před nažehlením

Odmočení

Když je deska již studená, vložíme ji do nádoby s obyčejnou vodou a necháme bez dalšího zásahu volně odmočit pod vodou. Po nějaké době se papír sám odlepí a můžeme si vylovit plošný spoj s otištěným motivem.

nažehleno

Leptání

Před leptáním zkontrolujeme, jestli se motiv přežehlil dobře a jestli není někde porušen. Pak si připravíme leptací lázeň. My používáme peroxid vodíku (technický 30%) a kyselinu chlorovodíkovou (solnou) a obyčejnou vodu v poměru velmi přibližně 1:1:1. Někdy dáváme více vody, aby bylo více času kontrolovat průběh leptání. Obě tyto chemikálie jsou běžně k dostání za pár korun v drogérii. Při leptání a probíhající chemické reakci se uvolňuje chlór, je tedy dobré provádět tuto činnost v dobře větrané místnosti nebo někde venku. Doba leptání je závislá na koncentraci jednotlivých chemikálií.

Leptáme

Finální vyčištění

Po odleptání mědi desku vydrhneme a vyčistíme od nažehleného toneru a můžeme začít pracovat.

hotové DPS

Poznámky

  • Místo lepích papírů jsme vyzkoušeli i jiné materiály, například křídový papír nebo zbytky ze samolepích fólií. Důležitým znakem je vždy savost toneru, která musí být co nejmenší, aby se na DPS prenesl  motiv v celku. Při použití například leského fotopapíru nebylo ani třeba dávat nažehlenou DPS do vody, stacilo papír jednoduše strhnout.

  • Tato metoda je výrazně ekonomičtější než známá metoda s využitím fotocitlivé vrsty, zde není potřeba ani speciálního a drahého plošného spoje s fotocitlivou vrstvou, ani tisknutí motivu na drahé fólie a vyvolávání atd. Lze velmi dobře aplikovat, pokud chceme vyrábět jeden kus a celý proces výroby netrvá ani 15 min. Samozřejmě nedosahuje takové kvality, jako výroba fotocestou, ale pro naše běžné účely to naprosto stačí. Navíc k ní nejsou potřeba žádné složité či cenově nedostupné materiály a mohou ji snadno provádět i kluci doma.

Exkluzivní video-reportáž

která Vám doufejme usnadní samotnou výrobu. Hodně štěstí při leptání.

Zdroje

Inspiraci jsme našli na serveru YouTube a mnoho dalšího lze najít i zde.